Tags

, , , , , ,

Cateva idei…

Fotolia_65764303_Subscription_XXL.jpg_©-kange_one-Fotolia.com_Cand incepem sa ne amenajam caminul, dorim sa obtinem un spatiu placut, primitor, cald, unic, un loc special in care noi si familiile noastre sa ne simtim acasa, indiferent de personalitatea fiecaruia.

Amenajarea spatiului poate fi o treaba dificila, mai ales cand iti doresti ca rezultatul final sa fie armonios, modern si potrivit cu functionalitatea fiecarei camere.

Vin sa te ajut cu cateva sugestii privind culoarea fiecarei camere. Dar inainte de acest lucru trebuie sa mentionez ca pe langa culorile alease, este foarte importanta personalitatea locatarilor. De aceea persoanelor mai indraznete le recomand culorile tari, puternice, in schimb persoanelor retinute cand vine vorba de culoari le-as recomanda nuantele calde, pigmenti mai putin puternici.

Culori tari, puternice:

– rosu, violet, verde, orange, albastru, roz, maro inchis, galben, negru (pentru contrast puternic)

Culori pale:

– alb, crem, maro deschis, bej, lila, si verisuni pale ale nuantelor de oranje, galben, verde, albastru

Cum folosim culorile pentru camere?

perete-gri-colt-living  Daca alegem sa folosim culori pentru amenajarea locuintei, trebuie avuta in vedere functionalitatea camerei cand alegem culorile. Camera de zi reprezinta un spatiu dinamic, plin de energie peste zi. Aici se potrivesc culorile mai puternice precum violet, rosu, maro inchis, verde,albastru sau contrast negru cu argintiu/auriu/alb/rosu/albastru/ verde. Se pot folosi de asemenea si culori mai pale, chiar combinatia dintre o culoare pala si una puternica, cum ar fi crem cu maro inchis sau crem cu rosu.

Pentru dormitor, camera in care dorim liniste si relaxare, se recomanda nuantele calde, linistitoare. Daca va plac nunatele mai puternice puteti alege un orange, verde, galben, maro. Pentru cei care indragesc culorile mai pale pot alege pentru dormitor nuante pale ale culorilor verde, albastru deschis, orange, lila, roz, crem, bej. Rosul se potriveste pentru un dormitor ce emana senzualitate, dar culoarea este dinamica si nu predispune la somn si odihna. De asemenea albastru inchis poate fi un factor usor agitant pentru dormitor.

Toate acestea au efectul dorit daca sunt armonizate si cu mobiliertul ales. Recomandarea mea pentru a asigura succesul amenajarii unei camere este sa alegeti o tema pe baza careia sa va selectati mobilier, culori, obiecte decor. In interiorul unei camere, pentru a nu da gres sau a o aglomera de culoare, alegeti culoarea dominanta si daca doriti sa aveti mai multe culori alegeti maxim 3 pentru o incapere.

Cea mai indrazneata si putenica combinatie de culori este cea a complementarelor: rosu – verde, galben – violet, orange-albastru. Asteptati-va la un contrast puternic daca faceti astfel de alegeri. O combinatie chic & strong este alegerea unei culori pentru pereti (exemplu orange) si utilizarea complementarei pentru mobilier ( pentru perete orange, mobilier albastru).

design-interior-culoarea-mov-07In cazul celor care se prefera nuantele pale, chiar alb uniform, sugestia mea este sa se aleaga si in acest caz o tema. O varianta ar fi cea a nuantelor de alb combinate cu mobilier deschis si decoratiuni pale sau alta varianta cu pereti albi, iar decoratiuni si mobilier in culori puternice. Pentru un efect placut vizual si in aceste situatii este de ajutor sa alegem maxim 3 culori pentru o incapere.

Un mic truc pentru camerea de zi: puteti folosi doua culori pentru pereti, una mai puternica si una mai pala. Alegeti-va peretii pe care sa ii colorati puternic la vedere, astfel incat pe viitor daca doriti o schimbare sa puteti recolora doar aceasta portiune si sa schimbati 2-3 piese de decor. In acest fel veti putea face renovari periodice cu un cost minim. 🙂

Advertisements