Tags

, , , , , , ,

Amurg_în_Cetatea_FagarasuluiAti auzit ca s-a mutat centrul Romaniei la Fagaras? E musai sa va scriu si eu despre acest lucru.

Noul centru al tarii este un orasel mic, la poalele muntilor cu acelasi nume, un oras care a devenit celebru inainte de ’89 pentru combinatul sau chimic Nitramonia, care ne-a adus locul doi in lume la azotat poros. In prezent din acest combinat a mai ramas doar o ruina.

Centrul orasului gazduieste o cetate frumoasa, Cetatea Fagaras care dateaza din anii 1300. Cetatea a fost daruita de Mihai Viteazul, care a ocupat-o in 1599, sotiei sale Doamna Stanca. In prezent este ” printre cele mai mari si mai bine conservate cetati feudale din Europa de Est” si detine locul doi in clasamentul celor mai frumoase castele din lume.

Fagarasul actual a fost prezentat pe toate posturile de televiziune ca orasul care isi dubleaza populatia in luna august, cand vin acasa in concediu fagarasenii plecati la munca in Italia.

In ultimii ani acest oras a ajuns la stiri si datorita catedralei care s-a inaltat in centrul orasului obturand vizibilitatea asupra cetatii. Aceasta este adesea data ca exemplu de kitsch si opulenta, dar mai ales de risipa a banilor publici.

Ce nu se stie despre aceast oras asezat in centrul tarii?

1) Traditia este pastrata chiar si in secolul XXI. Majoritatea fagarasenilor asteapta de sarbatori “ceata de feciori” a unui sat din Tara Fagarasului, iar de Boboteaza in centrul orasului se organizeaza anual o parada a cetelor din toate satele.

2) In Fagaras sunt cel putin trei cluburi de dansuri populare si majoritatea tinerilor invata dansul romanesc inca de mici.

3) Chiar si in prezent se pastreaza traditia colindatului in Ajun de Craciun, cand fagarasenii ies cu mic cu mare sa vesteasca nasterea lui Hristos colindandu-si apropiatii. Seara de Ajun este magica, pe strazi vezi grupuri de colindatori de cu seara pana in zori.

4) Tinerii merg in perioada sarbatorilor de iarna la joc si la bal in satele vecine, evenimente organizate in general in Caminul Cultural al satelor de catre ceata de feciori a fiecarui sat.

Fagaras-Romania5) Muntii Fagarasului pazesc necontenit acest oras. Din orice punct al orasului, cand privesti spre sud vei observa un peisaj unic de care te indragostesti la prima vedere.

6) Daca tot vorbim de peisaje, frumusetea orasului poate fi admirata de pe dealul Galatiului ( drumul spre Soars), unde luminile de seara ale Fagarasului ofera un spectacol minunat. Cu siguranta esti fagarasean daca ai zambit citind acest punct.:)

7) Romani, maghiari sau sasi, toti traiesc impreuna in armonie imbinandu-si traditiile si considerand acesta un lucru normal.

8) Chiar daca este un oras mic, iubitorii de natura nu se plictisesc. Imprejurimile orasului iti ofera atatea peisaje de neuitat incat gasesti tot timpul ceva de facut. Vara plimbari pe munte, iesiri cu prietenii pe valea Dejaniului, valea Buciumului, valea Sebesului, la Lisa, toate pe o raza de circa 30 de kilometrii.Tot vara, pescarii din imprejurimi vin la Fagaras dorinici sa pescuiasca in Olt sau lacurile (baltile) din zona. Iarna in schimb, dealurile Galatiului ofera partii perfecte pentru sanius si mai nou este o partie  de ski amenajata la Dragus.Lista mai poate continua cu Poiana Narciselor, Sinca Veche si multe altele.

9) “Fagaras foaie de ceapa”… expresia aceasta este cunoscuta localnicilor, dar si Fagarasul este cunoscut pentru ceapa rosie cultivata in zona. Care apropos, merge atat de bine cu ‘slana’ (traducere: sunca de porc). 🙂

10) Si daca e ceapa si putin umor, asta face ca la Fagaras sa se organizeze anual festivalul de umor Ceapa de Aur.

11) Aici se manaca “papara”, nu “omleta”. Papara este o combinatie intre omleta si ceea ce mai nou numim “scrambled eggs”.

12) Plimbarile de seara se fac pe promenada, langa cetate; iar una dintre placerile tinerilor fagaraseni este de a se urca seara pe zidurile cetatii sa priveasca orasul.

12bis) Vorba “cantata” de la Fagaras este usor de recunoscut oriunde ai intalni-o. Aici ultima vocala a cuvintelor este adesea lungita, astfel se raspunde cu “daaa” in loc de “da” sau uneori chiar cu ‘iaaa’ care are tot sensul de afirmatie.

14) Intalnirile se stabilesc pentru ora ‘doi’, cei care spun ora ‘doua’ sigur nu sunt fagaraseni. 🙂

Acesta este centrul tarii noastre, Fagaras “nici comuna, nici oras…municipiu”. Oras mandru si frumos, care este sarbatorit in fiecare an in luna august la Zilele Cetatii Fagaras.

Asa arata centrul Romaniei prin ochii mei. Dar cum pozele transmit mai mult decat o mie de cuvinte, am ales pentru voi cateva fotografii minunate din centrul tarii.

ceapa 3 cetate faga Faga 6 fagaras fagara11 Faga4 Faga 2 ceata faga cete fagaras narcise

Advertisements