Tags

, , , , , , , ,

tigani1Stateam la semafor cand trei puradei ( copii de etnie roma) au inceput sa alerge printre masini rugand soferii sa ii ajute cu ceva banuti pentru a-si lua de mancare. Pe trotuar, intr-un colt statea tiganca mama care supraveghea activitatea. Tinea in brate un copil pana in 2 ani, intinzand si ea mana spre trecatori, implorandu-le mila. Cand a reaparut culoarea verde, cei trei puradei s-au retras in jurul tigancii de pe trotuar asteptand ca masinile sa opreasca din nou la culoarea rosie.

Pentru cei care s-au pregatit sa imi atraga atentia ca este jignitor sa folosesc cuvantul “tigan” cand vorbesc despre o persoana de etnie roma as dori sa lamuresc inca de la inceputul acestui articol acest aspect. Eu cred ca indiferent de substantivul folosit ( tigan sau rom) discriminarea o face modul in care gandesti despre acea persoana si modul in care te comporti cu ea, nu cuvantul ales.

Revenind la subiect, vazand scena de la semafor mi-am amintit brusc de discutiile pe tema cum ne strica imaginea tiganii in afara tarii precum si opiniile care vin sa apere pozitia dezavantajata si discriminata a acestei etnii. Dau dreptate ambelor tabere si celei care ii arata cu degetul si celei care ii apara. Pana la un punct este vina lor, dar mai departe este si vina societatii.

Conform statisticilor populatia de etnie roma este cea mai saraca si vulnerabila din Romania. In urma recesamantului din 2011 un procent de 3.3% din populatie s-a declarat ca avand etnie roma. Tot la acelasi recesamant s-a inregistrat si cel mai mare procent al celor care au ales sa nu isi declare etnia. Trebuie avut in vedere ca sunt si romi care prefera sa nu isi mentioneze etnia pentru a nu fi afectati de discriminare, romi care au o viata adaptata societatii din care fac parte si nu doresc ca etnia sa le afecteze acest lucru.

Din totalul celor care s-au declarat ca fiind de etnie roma, cca 33% traiesc in saracie. Din studiul “Romii din România – De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare”, rezulta ca peste jumatate din populatia activa roma lucreaza fara contract de munca si ca “salariile sunt menţionate ca surse de venit de mai puţin de o treime dintre romi (28,1 la sută), în timp ce pentru neromi este cea mai menţionată sursă (53,6 la sută).” In ceea ce priveste tinerii romi, doar 17% dintre acestia sunt absolventi de liceu sau studii superioare, fata de peste 60% tinerii neromi.

In ultimii ani s-au alocat fonduri, s-au facut studii pentru intergrarea romilor si cresterea nivelului de trai pentru acestia. Datele indica in continuare un grad ridicat de saracie, un grad scazut de educatie si un grad scazut de ocupare.

Daca este sa ne gandim la legislatia actuala si la masurile luate pentru combaterea saraciei atat in cazul romilor cat si la nivelul intregii populatii, balanta inclina spre extinderea masurilor sociale in detrimentul integrarii si educarii.

Sa ne imaginam o familie cu 3 copii, care locuiesc intr-o locuinta sociala sau una improvizata la marginea orasului. Parintii sunt amandoi fara studii si fara loc de munca.

  • Salariul net minim garantat de la 1 ian 2015 este de 724 lei.
  • Cuantumul lunar al venitului minim garantat (VMG) este incepand din ian 2014 de 527 lei pentru familiile cu 5 persoane ( exemplul de mai sus)
  • Alocatia pentru sustinerea familiei este conform legii nr. 227/2010 de 120 lei pentru familiile cu ambii părinţi, venitul net mediu lunar pe membru de familie sub 200 lei si 3 copii
  • Alocatia de stat pentru copii este de 42 lei/copil (intre 2 si 18 ani). Din noiembrie 2014 au crescut alocatiile pentru copii din familiile cu venituri mici (intre 200 si 530 lei pentru fiecare membru) la 225 lei pentru 3 copii.

Astfel in cazul exemplificat mai sus, daca unul din parinti s-ar angaja pe salariul minim pe economie ar castiga 725 lei/luna, pe cand venitul minim garantat de stat este de 527 lei, adica cu 200 lei (40 lei pe membru) mai putin fara a avea nici un servici. Daca luam in calcul si o locuinta plasata la periferie, costurile necesare deplasarii lunare la servici ar putea afecta calculul facut de mine. Avand in vedere si timpul alocat unui servici (40 de ora/saptamana), lipsa acestuia ii permite ca sa suplimenteze VMG lucrand ca zilier sau fara forme legale (cca 50 lei/zi + masa – adica 1000 lei la 20 zile lucrate). In acest fel familia poate cumula un venit lunar mai mare decat in cazul angajarii, pastrand totodata sumele sociale primite de la stat.

In astfel de situatii se afla mai multi romani, indiferent de etnie. In randulrile romilor ponderea celor asistati social este mai mare ceea ce a generat numeroase discutii.

In secolul XXI, intr-o tara membra a UE, inca asistam la casatorii intre minori, nu reusim sa aplicam legile tarii in detrimentul legilor unei comunitati, abandonul scolar inca este destul de ridicat si la final ne uitam indignati la imaginea saraca a tarii si aratam cu degetul inspre romii care zicem noi ca ne pateaza imaginea dandu-se drept romani.

Daca generatia actuala adulta s-a format pe acest tipar, ce facem pentru ca urmatoarele generatii sa aiba mai multe sanse? In acest moment nu avem nici o masura eficienta care sa impiedice abandonul scolar. Ce ar fi daca s-ar taia alocatiile pentru copii care nu au prezente la gradintita, scoala si apoi macar o scoala de meserii? Sau daca nu au media 5. Profesorii sa fie obligati sa raporteze catre serviciul de protective a copilului cazurile in care copii vin cu temele nefacute in mod repetat, parintii nu se implica sau observa un grad ridicat de absentare. Astfel se poate ajunge pana la decaderea din drepturi a parintilor care impiedica scolarizarea copiilor. Aceasta ar fi un prim pas spre a avea mai multe sanse pentru un job decent si un alt mod de viata avand in vedere educatia primita.

Din nou, nu am auzit sa fie decazuti din drepturi parintii copiilor gasiti la cersit sau pedepsite casele de copii in cazul in care copiii gasiti la cersit sunt orfani si apartin de un astfel de centru. Cum se face ca trecem pe langa cersetori care au pe langa ei copii de varsta scolara si nu potem face nimic pentru drepturile acelui copil?

Am inceput sa scriu acest articol inainte sa apara controversatul film cu “Vin romanii!”. Dupa aparitia filmului am amanat postarea articolului deoarece am considerat necesare niste completari. Protestam, ne simtitm jigniti de existenta acestor co-nationali de etnie care “ne fac de rusine” in tara si afara. Ce facem noi ca tara pentru a-i integra si a-i obliga sa urmeze un traseu garantat de constitutie (invatamantul obligatoriu si gratuit) in aceasta tara? Oamenii acestia se descurca asa cum au invatat, asa cum pot. Orice padure are si uscaturi, dar acum eu fac referire la majoritate. Filmul “Vin romanii” nu are nimic ofensator in el,  descrie modul in care acesti oameni tariesc si inceasrca sa se descurce. Pana si ei spun ca sunt rusinati de anumite “uscaturi” de aceeasi etnie cu ei. Sa fim seriosi, noi nu suntem de unii de ai nostri? Insa as dori sa inteleg cu ce suntem noi mai buni, mai superiori, mai destepti si ce ne confera acest drept sa aruncam cu pietre? Daca suntem superiori si ne pretindem civilizati si deschisi la mine, ce am facut pentru a-i ajuta sa se integreze si pe cei care nu au fost atat de norocosi ca noi astia “superiori”?

Advertisements