Tags

, , , , , , , , ,

15“Vorba buna, zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului.” Nicolae Iorga

Ai remarcat vre-o data ca starea persoanei cu care interactionezi, atitudinea interlocutorului te influenteaza si pe tine si modul in care reactionezi?

Eu cand ma intalnesc cu o persoana amabila, zambitoare, calma, oricat de suparata as fi raspund acelei persoane cu un zambet si incerc sa rezolv situatia cu calm si respect. In schimb cand interactionez cu persoane lipsite de amabilitate, nervoase, reci, chiar daca am pornit o discutie pe un ton amabil, respectuos si fiind zambitoare, pe parcursul conversatiei simt ca atitudinea interlocutorului imi patrunde in suflet si amabilitatea mea devine tot mai rece si zambetul imi dispare.

Un zambet, o vorba buna si putin respect pot face primavara in sufletul oricui, pot schimba imaginea unei intregi zile si au puterea de a rezolva eficient mai multe conflicte decat cele mai aprigi certuri si reprosuri.

Cu siguranta stiti cozile acelea lungi ce se creaza in weekend la magazinele mari, cand stam toti incolonati in sir indian, cu produsele dorite asezate cuminti pe banda rulanta asteptand sa ajungem in dreptul casieritei pentru a ne fi scanate cumparaturile… Ajungi in sfarsit in dreptul casieritei si uneori constati ca aceasta este cam deranjata de ceea ce are de facut si iti arata acest lucru prin lipsa ei de amabilitate, uneori chiar reprosandu-ti ca ai uitat sa cantaresti legumele sau nu ai marunt ca sa poti plati fix. Nu de putine ori se alatura si cate un individ de la coada cu reprosurile sale de genul “Hai dom’ne odata ca ne grabim” cand tu incerci sa pui si produsele in plasa si sa platesti in acelasi timp.

Cat despre cazul clasic al functionarilor publici…nici nu cred ca este necesar sa intru in prea multe detalii. Ajungi in fata unui ghiseu si este recomandat sa ai o atitudine cat mai umila ca sa nu deranjezi cumva. Oricum persoana angajata acolo este in majoritatea cazurilor, plictisita, obosita, ocupata cu multe alte sarcini mult mai importante pe care te-ai nimerit sa le intrerupi cu prezenta ta nedoirita la acel ghiseu public. Daca nu te-ai pregatit cum trebuie si ai omis sa completezi o rubrica pe vre-un formular, sau poate ai intrebari, sau iti lipsese un document la dosar, o sa fi intampinat cu o voce acra, deranjata, care te va expedia de cele mai multe ori fara a iti da prea multe lamuriri despre ceea ce ai de facut. Si ai grija cate intrebari pui, pe langa riscul de a deranja functionarul o sa te pomenesti si cu o ploaie de reprosuri de la restul cetatenilor aflati la coada care pe langa timpul prelungit de asteptare datorat eficientei cu care functioneaza aceste birouri, vor fi nevoiti sa suporte si enervarea pe care o provoci tu personalului.

Amabilitatea sau un zambet nu prea intra in discutie in aceste cazuri. Te lovesti de astfel de situatii la tot pasul: la munca, la magazin, la insitutii, in autobuz, la o cafenea in oras, la chioscul din coltul stazii, in trafic.

Oare de ce preferam sa fim reci in loc de a oferi amabilitate si un zambet politicos? Cu ce ne ajuta sa ne aruncam frustrarile pe cel din fata noastra? Suntem impovarati de griji, de saracie, de probleme, si toate acestea ne complica viata. Aparent aceste griji permanente ar explica de ce este atat de greu sa oferim amabilitate. Insa la finalul zilei fiecare din noi, pe langa grijile personale este posibil sa mai fi adaugat si neplacerea unei intalniri cu o persoana mai putin amabila care ne-a facut ziua si mai neplacuta. Nu cred ca aceasta atitudine ajuta cu ceva persoanele care o afiseaza, nu cred ca lipsa de respect si de amabilitate ne rezolva cu ceva problemele pe care le avem. Doar reusim sa le stricam si altora ziua si eventual sa provocam si alte persoane sa ne raspunda la fel, aducandu-ne mai multe probleme decat aveam deja.

Zambetul este un dar divin, odata pus pe chip imblanzeste inimi, rezolva conflicte, trezeste alte zambete la randul sau. In combinatie cu respectul, transforma omul intr-o fiinta exceptionala. Nu cred ca exista nici o vraja mai puternica decat un zambet sincer insotit de respect pentru a face o zi frumoasa si a-ti insenina si tie ziua. 🙂

“Atâta timp cât mai putem zâmbi, cauza nu-i înca pierdută.” William Shakespeare

Advertisements