Tags

, , , , , , , , , , , ,

hobbyEste hobby-ul o necesitate in viata noastra sau e doar un moft egoist care ne creaza probleme in gestionarea timpului, a bugetului si a relatiilor?

Of Doamne, este atat de placut sa te pierzi in mrejele unui hobby, sa uiti de tine, de griji, de tot si sa plutesti pe niste aripi doar de tine stiute. Nefericit e cel care nu a gustat aceasta placere macar cu sorbituri mici,  sarac e cel care nu reuseste sa isi acorde acest mic dar, pustiit e cel care nu s-a abatut pe aceasta carare macar o data in viata sa.

A avea un hobby este ca si cum ai fi indragostit de o fata cu chip de inger, cu glas divin, cu suflet de aur pe care toti incearca sa ti-o fure si tu nu vrei sa o pierzi cu nici un pret. O ti strans in brate, fugi cu ea in lume, te certi cu cei din jur pentru a o apara, sunteti loiali unul altuia in orice imprejurari.

Intr-o lume in care agitatia si stresul sunt din ce in ce mai crescute, intr-o lume in care toti suferim de lipsa timpului, a avea un hobby este din ce in ce mai greu. Omul modern alearga dimineata spre servici de unde se intoarce seara, de multe ori tarziu si extenuant, isi doreste sa petreaca putinul timp ramas cu familia sau prietenii ca apoi sa pice extenuat in pat pentru a-si reface fortele pentru noua zi ce se arata in zare. Zilele libere parca fug si ele pe langa noi, atatea lucruri sunt amanate pentru sfarsitul saptamanii sau concediu, mai vrei sa te si odihnesti, un hobby te-ar sufoca de tot, nu vezi unde l-ai putea strecura in rutina zilnica si agitata a fiecarei saptamani.

Daca inca te mai gandesti ca ar fi cazul sa faci un efort sa strecori si un hobby in programul tau, staaaaai! Te-ai gandit cum te vei descurca in zilele in care este nevoie sa stai mai mult la birou ca sa rezolvi sarcinile primite, zile care sunt din ce in ce mai multe? Te-ai gandit ce va spune familia ta cand vei fi mai mult timp departe de ei, cand si asa timpul petrecut impreuna era scurt?

Ai ajuns pana aici cu cititul? Sper ca nu v-ati lasat speriati cu totul de prima parte a articolului si inca mai aveti curajul sa va ganditi la ceva al vostru caruia sa ii dedicati timp si energie. Este ideal cand acest “ceva”, acest “hobby” se impleteste cu activitatea aducatoare de venit, cand devine munca ta de zi cu zi. Cum insa solutia ideala nu se aplica intotdeauna majoritatii si nici nu avem cum sa ne schimbam maine toti activitatea in aceasta directie, pana la aceasta situatie ideala va incurajez sa cautati, sa gasiti si sa practicati ceva ce va place. Daca mai sus am incercat sa va speriu cu limitarile aduse de aceasta incercare, o sa vedeti ca avantajele sunt mult mai mari si merita asumate toate riscurile:

1) Facand ceva ce iti place te relaxezi si astfel ajungi sa te poti odihni mai bine la finalul zilei

2) Este benefic si pentru locul de munca: un angajat care dupa servici isi aloca timp unei activitati favorite, elimina stresul acumulat. Aceasta relaxare si rupere a ritmului il ajuta a doua zi sa fie mai bine dispus, mai creativ, mai deschis la ceea ce are de facut. Cu alte cuvinte mai productiv decat cel care petrece ore aditionale constant, acumuland oboseala si frustrari excesive.

3) Placerea si relaxarea asimilate din aceste activitati se transforma in liniste interioara, calm si fericire. Aceasta stare de bine pe care o simtim noi va fi transmisa si celor din jur si astfel vom creste calitatea relatiilor noastre.

4) Eliminarea stresului si a incordarii atrag dupa sine o alta atitudine in fata semenilor si o alta abordare, mai relaxata, in rezolvarea conflictelor.

5) Daca hobby-ul este in domeniul artelor duce si la cresterea creativitatii. Nu va spun ce fericiti vor fi copiii vostri sa aiba un parinte creativ si relaxat.

Gasirea timpului si a bugetului necesar pentru un hobby devine un exercitiu care ne invata cum sa gestionam eficient timpul si bugetul pentru a realiza ceea ce ne dorim (profesional si personal).

Oricate limitari ar exista, hobby-urile aduc multe beneficii cand gasesc usa deschisa sa intre in viata ta. Sunt benefice in primul rand pentru tine, dar si pentru cei din jurul tau si chiar si pentru locul de munca.

Hobby-urile mele raman scrisul, pictura si decoratul. Daca o sa apara si altele le voi adauga bucuroasa pe lista.

Va doresc o saptamana inspirata tuturor!

Advertisements