Tags

, , , , , ,

ponta-iohannis_0d92af6f69Articolul de astazi face referire la subiectul cel mai “fierbinte” in aceasta perioada in Romania: alegerile prezidentiale. Asa cum v-am obisnuit déjà, pe acest blog evit cat pot de mult subiectele politice, pe care le abordez doar in momente importante, ca cel de fata.

Facebook, TV, ziare, toate canalele ne prezinta mai mult sau mai putin obiectiv acest subiect. Materiale complete sau trunchiate, dovezi clare sau documente modificate, declaratii reale sau scoase din context. Fiecare parte incearca sa scoata in evident prin toate mijloacele avantajele candidatului sustinut si dezavantejele contracandidatului. Chiar daca ne-am dori sa vedem si auzim doar adevarul, orice campanile electorala contine si elemente de manipulare, indiferent de “culoarea” candidatiilor.

Chiar si eu am propria opinie si voi vota cu unul din cei doi candidati. Ma declar insa dezamagita de prestatia amandurora. La 25 de ani de la revolutie, avand de ales intre un candidat tanar si un candidat care are origini germane (occidentale), ma asteptam ca decizia sa fie grea din cauza argumentelor si elementelor aduse in campanie de cei doi. Dificultatea alegerii vine din lipsa acestor elemente de campanile. Ca sa nu mai lungesc introducerea, ma voi referi la fiecare dintre cei doi candidati, mentionand asteptarile si dezamagirile mele.

Victor Ponta

Domnul Ponta a intrat in cursa prezidentiala avand in spate exprienta prim ministru. Functia aceasta poate fi pentru el un avantaj, dar si un dezavantaj. Pentru un om care planifica sa participle la alegerile prezidentiale, ma asteptam sa foloseasca mai bine acest avantaj. Inconsecvanta declaratiilor facute ma determina sa imi pierd incredere fata de promisiunile sale. Mai mult, avand acest avantaj, ma asteptam la un plan mult mai complex, sustinut cu cifre, cel putin pentru anul urmator, daca nu pentru intreaga perioada.

Daca omul care se afla acum in rolul de prim ministru si are disponibile mai multe date decat contracandidatul sau, plus posibilitatea sa aduca date si un plan concret ( bazat pe cifre) cel putin pentru anul 2015, acest om totusi nu reuseste sa ma convinga ca are un plan detaliat pentru Romania, atunci cine ar putea sa o faca?

Cum se poate ca avand intentia sa candideze pentru presedentia tarii sa nu se asigure ca isi mentine si respecta declaratiile? Cand exista atatea dovezi de inconsecventa si schimbare a declaratiilor ( presa scrisa si/sau inregistrari) cu toate ca acest candidat isi dorea sa mai primeasca inca o data votul majoritar, nu este o dovada de lipsa de respect la adresa celor care au incredere in el?

Pentru un om politic apreciez calitatile domnului Ponta de a duce discutia in directia dorita, de a evita raspunsurile incomode sau de a da alt sens acestor intrebari. Ca si viitor posibil presedinte al tarii, aceste calitati pot aduce multe avantaje tarii in discutiile cu partenerii. Dezavantajele sunt insa pe masura: ce asteptari pot avea eu, ca cetatean, de la un om care isi schimba declaratiile, deciziile si nu este consecvent in ceea ce sustine ca doreste sa faca? Ce imagine vom avea noi ca tara cand partenerii externi vor constata acelasi lucru?

De asemenea, cunoscund de aproape bugetul tarii, de ce nu ne ajuta sa intelegem si noi, carcotasii tarii, cum va fi posibila majorarea pensiilor, salariilor si a ajutoarelor sociale in urmatorii ani? Sunt de accord ca sunt necesare, dar cum vor fi sustinute fara o crestere a taxelor, a investitiilor? Este adevarat ca studii economice nu are toata populatia Romaniei si nici studii politice, dar asa este normal, nu avem cum sa fim toti experti la toate. Aceste lucruri sunt speculate de clasa politica tot timpul si sunt constienti ca putini sunt cei care isi vor pune intrebari de mecanismul economic de sustinere al acestor masuri. Totusi, are nevoie sa inteleaga si omul care nu s-a pregatit in studii economice ca este nevoie de un venit suplimentar pentru a sustine o cheltuiala aditionala. Acest venit poate fi luat din alte bugete alocate ( ceea ce nu cred ca ne permitem avand in vedere ca nu stam excellent in nici o ramura) sau poate fi generat de dezvoltarea segmentelor cheie. Este nevoie de infrastructura ( ca sa atragem investitorii), de o crestere a investitiilor, de creerea de locuri de munca ( care aduc noi taxe platite la stat), de reducerea somajului ( cheltuieli mai mici ale statului si taxe aditionale colectate) pentru ca bugetul sa poata suporta in timp si o crestere a cheltuielilor cu pensiile sau salariile. Banii opriti de la infrastructura sau investitii sau de oriunde, daca nu sunt colectati din alta parte nu pot sustine aceasta masura pe termen lung. Si cu ce ii incalzeste pe acesti oameni ca primesc cativa lei in plus daca in paralel cresc taxele, in consecinta cresc preturile si cu bani mai multi cumperi la final tot aceleasi produse? Iar cei care nu au avut bafta la aceasta indexare vor ajunge chiar sa reduca cosul de cumparaturi, care duce la mai putine taxe colectate prin scaderea puterii de cumparare.

Ca si concluzie, la domnul Ponta ma asteptam sa foloseasca ca un adevarat “as in maneca” perioada sa ca prim-ministru. Sa nu lase posibilitatea aparitiei filmelor sau listelor cu promisiunile nerespectate, a convingerilor care s-au schimbat radical, sa poata arata rezultatele concrete si transparente si mai mult sa fie pregatit cu un plan detaliat (incluzand cifre reale) pentru urmatorii ani ai Romaniei, evident bazandu-se pe experienta sa in functia actuala. Acestea ar fi fost atuuri pe care nici un alt candidat nu le are, impletite cu talentul sau oratoric si carisma persoanla, i-ar fi putut aduce o majoritate covarsitoare. Situatia actuala pe mine personal ma cam sperie.

Klaus Iohannis

Domnul primar vine cu o noua abordare. Toti sustinem ca vrem schimbarea si asteptam pe cineva cu o noua abordare. Nu are atuul de a fi avut in fata o perioada in care sa demonstreze calitatiile sale ( exceptie Sibiul, dar nu toata lumea a fost in Sibiu si oricum un oras nu se compara cu o tara), insa are atuul de a fi altfel. Este asociat cu imaginea “neamtului”, origine pe care Romanii o respecta datorita istoriei acestei tari in care persoanlitati de aceeasi etnie au dus la realizari importante.

Inteleg ca este nevoie de bun simt, este nevoie de o alta atitudine pentru a schimba ceva. Nu intelega insa nici aici lipsa unui plan bine conturat care sa fie prezentat tarii. Evident ca domnul Iohannis nu detine functia si informatiile la care are acces domnul Ponta. Eu ma astept totusi sa aud un plan clar, conturat, care sa ma convinga. Explicat simplu, pe intelesul tuturor, dar convingator si argumentat. Tara versus primarie reprezinta un pas urias, trebuie sa aratati ca stiti in ce va bagati.

Am vazut multe postari menite sa il scuze pe Iohannis ca “ este mai diplomat”, “ca nu se coboara la nivelul adversarului”, “ca nu are experienta politica a adversarului”, etc. De accord cu toate, numai ca in politica, mai ales ca presedinte, va intalnii multi parteneri de conversatii de genul Ponta, ce facem atunci?

Presa si sustinatorii fac dese ori munca dumneavoastra si contraataca pe domnul Ponta, ii pun intrebari pertinete pe teme fierbinti care privesc intreaga tara. Apreciez sincer pozitia non conflictuala pe care o aveti, as vrea sa vad ca identificati, intelegeti si tratati problemele mari ale acestei tari. Cat ar fi de pregatit Ponta, daca doriti sa candidati cu el trebuie sa demonstrati ca faceti acest lucru.

Tot legat de punctul anterior, la putinele intrebari dure ale lui Iohannis, adversarul sau politic a reusit sa intoarca subiectul in favoarea sa. Mi se pare firesc acest lucru pentru un om politic. Totusi, nu inteleg de ce alt om politic, adica Iohannis, nu a reusit sa il readuca la subiect sau sa evite intrebarea, subiectul. Nu astept batai cu pumnul in masa sau aroganta, ci diplomatie si arta de a putea obtine un raspuns la subiect chiar si pe teme delicate. Sa ne amintim discutia despre MTO si incercarea domnului Ponta de a intoarce in favoarea sa conversatia, putem comparata aceasta conversatie cu dezbaterile acestuia cu domnul Iohannis?

Avand in vedere ca vuieste presa, poporul de minciunile spuse de Ponta, ma asteptam ca Iohannis in locul replicilor “sunteti un mincinos” sa aduca in discutie cateva subiecte concrete cu date, documentat, din care sa poata arata fara nici un dubiu aceste situatii. Daca nu are personal capabil sa faca acest lucru, media ii ofera o multime de date gata procesate, documentate. Acestea sunt informatiile pe care ma asteptam sa le stapaneasca, totusi este intr-o cursa electorala.

De asemenea, daca unul dintre candidati vine cu promisini ce nu pot fi sustinute pe termen lung ( cum ar fi cresterile pensiilor si salariilor), nu credeti ca este de datoria contracandidatului sa faca o schema simpla, pe intelesul tuturor sa explice cum acest plan nu poate functiona in aceasta forma pe termen lung? Eu cred ca o simpla informare si propunerea unei alternative realiste ar atrage mai multi oameni decat simpla afirmatie “sunteti un mincinos”.

Domnule Iohannis, atitudinea defensiva este necesara cu un contracandidat ca Ponta, dar nu suficienta. Eu vreau sa aud si planul dumneavoastra ( chiar si cu vorbe putine, concrete, clare, argumentate) pentru urmatorii ani, as vrea sa vad ca nu doar va aparati ci puteti sa si contraatacati cand este cazul si mai mult decat atat, ca vedeti ce nu fucntioneaza bine si aratati acest lucru oamenilor. Vreau garantia ca unul ca Ponta nu va pune “la colt” dupa ce ajungeti presedinte.

Inca ceva, apreciez puntualitatea nemteasca, insa o dezbatere televizata este de asemenea importanta. Prelungirea timpului, ca si exceptie, pentru informarea poporului, este o abatere de la regula pe care va rog din suflet sa o faceti cand este cazul.

Sincer, sunt dezamagita si nu stiu pe cine sa pun stampila de vot. Nu chiar, stiu pe cine votez, dar as vrea sa pot da un vot pentru, nu un vot impotriva asa cum o sa fac acum.

 

Nu m-am putut abtine sa nu comentez si subiectul “Diaspora”, articolul il gasiti aici.

Advertisements