Tags

, , , , , , , , ,

Maria_Tanase_1Astazi am ales o tema grea, sau mai bine zis cu greutate. Cum am aflat de curand ca proiectul Roots Revival Romania va reveni in aceasta toamna in orasele tarii cu concert dedicat “Maria Tanase”, am fost placut surprinsa si am ales sa impartasesc cu voi acest lucru.

Pe 25 septembrie se implinesc 101 ani de cand o stea s-a nascut, 101 ani de la nasterea asa numitei ” Edith Piaf a României “. Dupa ani si ani, numele si muzica Mariei Tanase trezeste inca sentimente de bucurie si rasuna vie in memoria si sufletele romanilor. Nu pot sa nu ma inclin in fata unor persoane precum Maria Tanase care a reusit sa aduca lumii ceva exceptional. Muzica ei deosebita cunoscuta atat in tara cat si peste hotare, interzisa la un moment dat, a fost atat de puternica incat ii poarta spiritul interpretei peste ani si ani. Un om care si-a acordat sansa sa fie unic, care a trait si a cantat intens, a pus suflet in viata si cantecele sale nu avea cum sa lase in urma sa decat ceva de mare valoare.

Pentru mine, cand rostesc numele de Maria Tanase, pe langa valoarea imensa pe care o poarta am sentimentul ca vorbesc de un ambasador al romanilor, atat in exterior cat si intern. In orice regiune, in orice oras al tarii noastre rostesti numele Mariei Tanase vei auzi in schimb doar cuvinte de lauda sau numele vre-unui cantec interpretat de aceasta. Reuseste si astazi sa traiasca in fiecare oras al tarii, in inima fiecarui roman, prin muzica pe care a lasat-o in urma sa.

Cum sa nu te inclini in fata acestor valori, a acestor oameni?

Originalitatea a facut-o pe Maria Tanase sa fie un simbol. Acum, la 51 de ani dupa Maria Tanase, vine aceasta idee originala si spectaculoasa de la Roots Revival Romania. Un concert care uneste 8 artisti din 7 tari, sub sigla unei teme extraordinare “muzica Mariei Tanase”. Oameni talentati, urca impreuna pe scena ca sa aduca din nou, intr-un cadru unic, muzica Mariei Tanase pe scenele din Romania.

site-Posterul-Final-RRR-724x1024Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în 10 orașe.

Proiectul muzical reunește artiști din 7 țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase. Pe scena Roots Revival, folclorul românesc devine unul universal, iar cântecul Mariei o limbă pe care o putem înțelege cu toții.
Incursiunea Roots Revival aduce împreună improvizația de jazz, temele folclorice din țările de origine ale muzicienilor și compoziții originale. Totul într-o călătorie dus-întors între Est și Vest. Instrumentele lor tradiționale – ney, duduk sau oud – trasează tușe puternice în culori de pe alte continente, iar vocile Monicăi Mădaș și Mariei Casandra Hauși semnează un peisaj românesc nemaivăzut.
Creatorul proiectului muzical, artistul iranian Mehdi Aminian, spune că România are o identitate unică a muzicii.
„Sper ca românii să poată vedea prin ochii mei ce bogăție au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Și poate câteodată, ai nevoie să vezi cum altcineva apreciază ce ai, ca să poți vedea altfel lucrurile tale minunate.”
Roots Revival Romania este un proiect multicultural susținut de Sensiblu și care a ajuns acum la a
doua ediție. Primul episod a fost dedicat muzicii din Maramureș și finalizat cu înregistrarea unui prim
disc: Chapter One: Maramureș.

Programul turneului:
Craiova: 23 septembrie- Teatrul Marin Sorescu
Timișoara: 25 septembrie- Teatrul Național
Oradea: 26 septembrie – Casa Sindicatelor
Cluj-Napoca: 28 septembrie- Filarmonica Transilvania
Sibiu: 29 septembrie- Casa Sindicatelor
Brașov: 01 octombrie- Centrul Reduta
Iași: 03 octombrie- Teatrul Luceafărul
Galați: 04 octombrie- Casa Studenților
Constanța: 06 octombrie- Casa Sindicatelor
București: 11 octombrie -Sala Radio
București: 12 octombrie -Sala Radio

Va recomand cu drag acest concert deosebit. 🙂 Si nu, nu este publicitate. Este o recomandare din suflet, avand in vedere ca in primavara, dupa ce am vazut concertul de la Brasov am vrut sa merg si la Cluj sa mai vad o data acelasi concert care a facut sa se scurga 3 ore parca in cateva secunde.

Advertisements