Tags

, , ,

1 iunie

Ziua de 1 iunie imi da in fiecare an buna dispozitie, veselie, un zambet imi apare pe fata si rezonez la aceasta bucurie pe care o transmite aceasta zi, aceasta bucurie copilareasca.

LA MULTI ANI copiilor mici si mari! Va doresc sa pastrati sufletul de copil pana la adanci batraneti!

Aceasta zi minunata m-a facut sa reflectez asupra a ceea ce se intampla cu omul cand devine adult, la cum ne schimbam si cat de mult ne insenineaza gandul la copilarie.

Cand ma gandesc la copii imi rasuna in minte rasul pur, cristalin, pe care cei mici il ofera de multe ori pe parcursul zilei. Veselia aproape permanent prezenta pe chipurile lor, sinceritatea, puritatea si inocenta sufleteasca, naivitatea si blandetea sunt trasaturi pe care le regasesc aproape in fiecare copil. Nu pot sa nu remarc iubirea neconditionata, pura si emotile sincere pe care cei mici ni le impartasesc adesea.

Odata cu perioada maturitatii aceste trasauri sufera modificari seminificative. Rasul cristalin se transforma intr-un zambet schitat, de cele mai multe ori fortat. Rasul pur rasuna foarte rar in randurile celor mari. Chipurile adultilor sunt marcate de ganduri, probleme, griji, veselia si buna dispozitie apare ocazional. Uitam sa vedem lucrurile frumoase din jurul nostru, privin mai mult spre probleme si chipul nostru oglindeste acest lucru. Faceti un mic test, cand va plimbati pe strada priviti expresia oamenilor pe care ii intalniti. Eu am facut acest lucru si m-a intristat sa observ ochii tristi, expresiile ingandurate, tinutele mohorate si zambetele fortate care apar cand omul intalneste pe cineva. Ar fi multe de scris pe aceasta tema, insa va las pe voi sa priviti in jur si sa observati ce se intampla cu adultii, ce transmit ei, cate vaselie si fericire emana acestia.

Sinceritatea, puritatea, inocenta…imi imaginez cum a aparut un zambet pe chipurile multora dintre cei care citesc aceste cuvinte. Da, este trist, dar acestea raman niste calitati atribuite copiilor si extram de rar vre-unui adult. Am scris si in articolele anterioare, din pacare societatea in care traim si modul in care alegem sa ne formam ca indivizi ne face sa renuntam la aceste calitati. Sinceritatea este confundata cu naivitatea sau exploatata la maxim de cei din jur, puritatea este greu de pastrat intr-o lume “murdara” si “parsiva”, iar inocenta… aici cu sensul de curatenie sufleteasca, nu stiu cat mai poate fi pastrata cand ura, invidia, faima, razbunarea si alte astfel de sentimente isi fac loc in sufletele adulte. Omul numeste aceasta transformare normala pentru a se descurca, pentru a izbandi in societate, pentru a face fata problemelor sau inves, odata cu problemele si responsabilitatile vietii apar si grijile si se reduce bucuria.

Oare asa sa fie? Asta este normalitatea lucrurilor? De ce nu te-ai putea bucura si la 50 de ani ca la 10 ani? De ce nu ai putea sa te simti ca un adolescent si cand esti parinte a unor copii adolescent?

Eu cred ca putem sa ne prelungim copilaria si dupa ce devenim adulti. Acele calitati care ii fac pe copii atat de frumosi, atat de speciali, atat de veseli nu ar trebui sa moara cand inaintam in varsta. Responsabilitatile si problemele ne schimba, insa le lasam sa ne schimbe prea mult. Ne asteptam ca asa sa fie maturitatea si ne educam singuri sa fim mai “seriosi”, uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte, uitam sa iubim ca si cand nu am fi suferit niciodata, uitam sa simtim si sa ne oprim din cand in cand din alergare, din griji, din probleme doar pentru a privi ce este frumos in viata noastra. Cu siguranta ca vom gasi daca dorim si aspecte frumoase sau vom spune ca nu exista asa ceva daca am lasat prea mult ca sufletul nostru sa se intunece, sa se inchida, sa nu mai vada floarea aceea mov care a inflorit in gradina sau porumbelul care ni s-a asezat pe pervaz sau copilul care alearga bucuros prin casa.

Adultii oare sunt mai responsabili si mai plini de probleme sau mai tematori sa isi traiasca viata si sa se bucure de ea? Cred ca e putin din fiecare aspect, apar si grijile si e nevoie de mai multa responsabilitate, insa si teama de a trai, de a ne bucura, de a savura viata, de a iubi si impartasi emotiile  se instaleaza in sufletele celor mari si le intuneca intreaga existenta.

Astazi, de ziua copilului, va invit sa redescoperiti copilul din sufletele voastre, sa ii urati un calduros LA MULTI ANI si sa il poftiti sa intre din nou in viata voastra pentru a o face mai luminoasa, mai calda…mai frumoasa.

LA MULTI ANI!!!! 🙂 :*

Advertisements