Tags

, , , ,

img8Pe carari de munte, unele mai abrupte, altele mai line, ne indreptam pasii adesea. Uneori in pas alert, alteori in pas moderat, cu popasuri pe alocuri sa privim imprejur, sa ne bucuram de ceea ce gasim in jurul nostru. Uneori suntem atat de grabiti incat nu apucam sa facem nici un popas, sa ne uitam in jur si sa realizam vedem.

Drumetul, cu rucsacul sau in spate, bagajul vietii sale, merge pe acest drum, uneori obositor, alteori relaxant, unori cu marcaje clare, alteori marcajele fiind sterse isi concentreaza toate simturile pentru a mentine calea. Spiritul aventurier nu ii lipseste, din cand in cand se mai abate de la traseul marcat pentru a vedea ce frumuseti ascund potecile mai putin umblate. Sunt si pericole mai mari, dar gaseste si peisaje neintalnite pana atunci.

Cel mai greu moment este la rascrucea de drumuri. Dupa ce urca pe poteci stancoase, abrupte, este obosit, insetat si cu speranta sa gaseasca un luminis si o portiune mai lina de drum, in fata sa apare o rascruce de drumuri. In partea dreapta este continuarea acelui drum abrupt, greu si cu bolovani pe care l-a urmat si pana aici. Este dificil, dar cunoscut. Pe acest drum stie la ce sa se astepte, stie dificultatea traseului, chiar dificil si obositor fiind, ii confera siguranta faptul ca stie la ce sa se astepte. In partea stanga apare un drum aparent mai lin, despre care nu stie nimic si din cauza padurii dese care apare in fata ii este greu sa vada cum se continua. Se uita in ambele directii si nu stie ce sa aleaga. Ar alege poteca noua in speranta ca traseul va fi mai lin, mai sigur. Dar daca nu este asa? Daca va privi in urma si va regreta ca nu si-a continuat drumul pe care il stia? Daca nu se va mai putea intoarce?

In acest punct drumetul allege sa faca un popas, priveste inainte si se intreaba care este alegerea corecta. Nu ii este frica de schimbare, stie ca ii este necesara uneori, insa nu reuseste sa isi dea seama daca acum este momentul pentru o schimbare prielnica sau ar trebui sa astepte in acest sens. Si-ar dori sa gaseasca macar un indicator, un indiciu cat de mic care sa ii descrie fiecare treaseu. Din pacate acest lucru nu se poate. Cunoaste unul dintre trasee, insa nu este exclus ca pe parcurs si acesta sa se modifice, fie devenind mai lin, fie mai abrupt si mai periculos. Pe al doilea nu il cunoaste deloc, ii este total strain si ar dori sa il incerce, doar ca sansele de intoarcere sunt mici.

Admira peisajul, asculta natura, asculta pasarile care canta vesele in jur. Pe cer parca se citeste dilema din sufletul sau, soarele cand se arata cand este ascuns de nori si totul se transforma brusc. Rascrucile de drumuri sunt de cele mai multe ori moment in care alegerile grele apasa pe umerii nostri. Vrem sa alegem corect, vrem sa nu gresim, dar avem atat de putine informatii.

Dupa ce s-a odihnit, drumetul isi pune bagajul in spate, se ridica si porneste la drum. De data aceasta alege drumul cel nou…un risc asumat sau o noua sansa.  Speranta din sufletul sau ii da forta. Se opreste pentru cateva momente, se uita inapoi, zambeste nostalgic, apoi isi continua hotarat drumul pentru a putea traversa padurea inainte sa se innopteze.

Advertisements